Arbetssökande

Skulle du bli varslad, uppsagd eller avskedad, kontakta din lokala fackliga kontaktperson. Saknar du lokal facklig representant, kontakta TJ Kansli.

Blir du uppsagd utan förhandling ska du kontakta Kansliet direkt. Att ogiltigförklara en uppsägning måste göras inom 14 dagar.

Det är viktigt att du kontaktar arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen, för att få ersättning i tid.

Kom ihåg att meddela TJ om nya kontaktuppgifter.

Mer information om vad du ska tänka på när du blir arbetslös kan du läsa på AEAs (a-kassa) hemsida. http://www.aea.se/arbetslos

Nedan finner du information om stöd du kan få när du blir arbetslös.

Trygghetsrådet, TRR (För dig som är tjänsteman i privat sektor)

TRRs uppdrag är att skapa framgångsrika förändringsprocesser för de anslutna företagen och deras medarbetare. Målet är att stötta medarbetare, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist eller riskerar att bli det, på deras väg mot ett nytt jobb. Läs mer om Trygghetsrådet.

Trygghetsstiftelsen (För dig som är tjänsteman i staten)

När en statsanställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist är det Trygghetsstiftelsens uppgift att så långt möjligt förhindra att han eller hon blir arbetslös. Detsamma gäller när någon till följd av omlokalisering väljer att inte följa med till den nya orten. Stödet till de uppsagda är individinriktat och utgår ifrån arbetslinjen. Läs mer om Trygghetsstiftelsen.

Omställningsfonden (För dig som arbetar inom Kommun och Landsting)

Omställningsfondens uppdrag är att stödja och hjälpa anställda som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist – inom kommuner och landsting, samt företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. Deras fokus är att hjälpa varje jobbsökare till ett nytt jobb, eftersom nytt jobb innebär större långsiktig trygghet än tidsbegränsade ekonomiska stöd. Läs mer om Omställningsfonden.

TJ Inkomstförsäkring

I TJs medlemsavgift ingår en Inkomstförsäkring som kan ge dig upp till 80 % av din lön före skatt i ett halvår (120 dagar) om du blir arbetslös pga arbetsbrist. Försäkringen omfattar medlemmar upp till 65 års ålder och som även är medlem i AEA (vår a-kassa). Läs mer om Inkomstförsäkringen.

Observera att ersättning från arbetslöshetskassa beskattas i en annan kolumn i skattetabellen än arbete.
Detta medför att du riskerar att få betala mer i skatt på din a-kasseersättning på grund av att den inte omfattas av jobbskatteavdraget.

Omstart

Omstart är en guide för dig som är invandrad akademiker och vill arbeta i Sverige. Portalen samlar detaljerad information och tips om arbetsmarknaden, akademiska yrken och utbildning i Sverige. Här finns också fakta om hur du kan validera och komplettera din examen, samt länkar till myndigheter, organisationer och högskolor.

Omstart är en unik portal som samlar all grundläggande information om arbetsmarknaden för akademiker i Sverige. Ambitionen är att ge dig kunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerar för att förkorta din väg till ett kvalificerat arbete.

Välkommen att titta in på portalen Omstart.